Fogszabályozó gumik használat közben

A fogszabályozó gumi szerepe a fogszabályozási folyamatban

Bár rengeteg színben lehet ma már válogatni a fogszabályozó gumik között, azok számára, akiknek még nem volt fogszabályozójuk, lehet, hogy ez csak a divatról szól. A Tiktokon és Facebookon számos videót láthatunk arról, hogy melyik színek épp a legdivatosabbak, vagy hogy melyik hajszínhez mit ajánlanak. És máris elérkeztünk az első kérdéshez, miről is beszélünk, amikor fogszabályozó gumiról van szó?

Kétféle fogszabályozó gumit különböztetünk meg: az egyik az elasztikus gumi, a másik pedig a gumi ligatúra.

Az első az, amit Te is le-fel tudsz rakni, sőt szükséges is, mivel ezek a gumik a fogak előre-hátra mozgatásában játszanak szerepet, összekötik a fogszabályozó egyes részeit, de étkezések és fogmosás alkalmával természetesen érdemes levenni. Ez a fajta gumi főként az első időszakban lehet, hogy kicsit kényelmetlen, de nagyon fontos, hogy lehetőleg egész nap viseld, hogy a fogak minél előbb a megfelelő pozícióba kerüljenek!

A gumik alkalmazása a kezelési tervtől függ, és számos különböző típus és erősség áll rendelkezésre. A gumik rendszeres cseréje és helyes alkalmazása elengedhetetlen a kezelés hatékonyságának és sikeres eredményének biztosításához.

Ami viszont már teret enged némi divatozásnak is, az a gumi ligatúrák felhelyezése.

Ezeket a pici, apró gumikat a bracket-ekre helyezzük, (mi és nem te J)  és a fogszabályozó szerkezet összetartásában, a bracketekhez való rögzítésben vállal leginkább szerepet. A gumi ligatúrákat a fogszabályozás folyamata alatt a szerkezet igazításakor lehet cserélni. Három különböző erősségű ligírozás lehetséges, tehát három különböző feszítési fokozat állítható be egy-egy brackethez.

A fogszabályozó gumigyűrű szerepe és alkalmazása a fogszabályozási terápiában

A fogszabályozási terápia során alkalmazott gumigyűrűk, amelyeket gyakran “ligaturák”-nak vagy “o-gyűrűk”-nek is neveznek, létfontosságú szerepet játszanak a kezelés hatékony végrehajtásában. A gumigyűrűk elsődleges célja a fogszabályozó ívek rögzítése a fogra helyezett brackets (fogszabályozó kapcsok) körül, biztosítva ezzel a stabil és konzisztens kapcsolatot az ív és a fogak között az egész terápia alatt. Ezen felül, az így biztosított kapcsolat révén a fogszabályozó ívek az előre meghatározott irányban és erővel tudják mozgatni a fogakat, elősegítve ezzel a fogak precíz áthelyezését a szükséges pozíciókba.

Választható fogszabályozó gumi színek

Nem csalás, nem ámítás, a fogszabályozó gumik számos színben léteznek, az intermaxilláris és a ligatúra esetén is. Legyen szó kedvenc ruhádról, esetleg kedvenc sportcsapatodról, nincs akadálya, hogy a fogszabályozód tükrözze egyéniségedet.

Persze az sem gond, ha inkább lemondanál a színes gumiválasztékról, beleértve a neonszíneket, pasztellszíneket és még a fluoreszkáló vagy glitter opciókat is. Ha inkább a diszkréció mellett döntesz, akkor sincs miért aggódnod. A színpalettában található átlátszó és fehér verzió is.

Ám ne feledd, a fogszabályozó gumi nem csak esztétikai döntés. A használatáról és típusáról minden esetben a fogszabályozó szakorvosnak kell döntenie, hogy mielőbb elérd a tökéletes mosolyt.

Elszíneződés: Hogyan előzd meg? – Táplálkozás, szájhigiénia és egyéb tényezők

Mivel az intermaxilláris gumihúzás esetén a kis gumik eltávolíthatók, nem kell aggódni azok elszíneződése miatt. A fogszabályozó gumik elszíneződésének megelőzése a gumi-ligatúrák esetén nem olyan nehéz, csak pár apróságra kell odafigyelni:

  • Ételek-italok: Érdemes, minimalizálni az olyan ételek és italok fogyasztását, amelyek híresek színező hatásukról. Gondolunk itt a kávéra, a céklára vagy például a vörösborra.
  • Szájhigiénia: Ezt nem csak a fogszabályozó gumik miatt mondjuk, ám az biztos, hogy a rendszeres és alapos fogmosás és a fogselyem használata segít, hogy ne csak fogaid, de a gumik is épek maradjanak.
  • Rendszeres fogorvosi vizsgálat: Ezek a találkozások segítenek abban, hogy ellenőrizzük, hogy minden a legnagyobb rendben halad!

Ne feledd: a nem megfelelő szájhigiénia nem csak az esztétikai kérdés, de az egészségügyi kockázatokat, mint például a fogszuvasodás- és az ínygyulladás kockázatát is növeli, különösen fogszabályozó viselése közben!

Mi legyen, ha leesik a fogszabályozó gumi?

Amikor a fogszabályozó gumi leesik vagy elveszik a fogszabályozóról, fontos azonnal cselekedni, hogy a kezelés ne veszítsen a hatékonyságából. Elasztikus gumi esetén, mivel a gumit naponta többször amúgy is le kell venni, csak ki kell cserélni. A gumi-ligatúra szakadása esetén sem kell megijedni, vedd fel velünk a kapcsolatot, igyekszünk a lehető leggyorsabban fogadni!

A fogszabályozó gumi lenyelése

Úgy kell elképzelni ezeket a gumikat, mint egy befőttes gumit. Természetesen előfordulhat, hogy alvás közben vagy figyelmetlenségből egy elszakadt gumit lenyelünk.

Az esetek legnagyobb részében gond nélkül távozik az emésztést követően, úgyhogy ne aggódjatok! Természetesen ilyenkor is, mint minden esetben, amikor úgy érzitek, hogy valami nincsen rendben, célszerű orvoshoz fordulni.

A fogszabályozó gumi jelentősége a kezelés sikerében

Mint látható, ezek az apró kis gumidarabok nagyon fontos szerepet játszanak a fogszabályozás sikerében. Segítik a fogakat és az állkapcsot a helyes pozícióba állítani, javítják a harapást és minimalizálják a kellemetlenségeket.

Fontos, hogy szigorúan tartsuk be a fogszabályozó szakorvos ajánlásait a gumik cseréjével és a fogszabályozó gondozásával kapcsolatban – a kívánt eredmények elérése érdekében.

Gyönyörű mosolyok, melyekre büszkék lehetünk!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Nyitvatartás:

Hétfő
12:00-18:00
Kedd
12:00-18:00
Szerda
9:00-15:00
Csütörtök
9:00-15:00
Péntek
változó

Küldj üzenetet!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Telefonos
bejelentkezés
+36 30 270 9420