Mosolygó lány

Minden szülőben felmerül, hogy miként lehetne megelőzni egy későbbi hosszú, költséges kezelést, hogy lehetne elébe menni a problémáknak, hány éves kortól szükséges a gyermekek fogszabályozását megkezdeni? Sok helytelen információ kering a neten, ezek közül a legismertebb, hogy a gyermekkori fogszabályozással várni kell, amíg kiestek a tejfogak.

RÖVID VÁLASZ: 7 ÉVESEN

A hosszú válasz légyege, hogy a fogazati problémák a legtöbb esetben csak a maradó fogak esetében igényelnek kezelést és a fogsor problémáinak döntő többségét addig lehet a leghatékonyabban megoldani, amíg a fiatalok növekedésben vannak, mondjuk 14 éves korig.

 

Az első maradó fogak kb. 6 éves korban jelennek meg. Mivel a tejfogak helyzeti rendellenességeit, azaz ha csálén állnak, a legtöbb esetben nem szükséges kezelni, így az első maradó fogak megjelenése előtt nincs szükség a vizsgálatra.

MIK A JELLEMZŐ PROBLÉMÁK A KISISKOLÁS KOROSZTÁLYNÁL?

Ha már az iskola elkezdődött, érdemes legalább egy rövid kontrollra benézni a helyi kedves foxxis szakemberhez. Ebben az életkorban a leggyakoribb probléma a nyelv helytelen működése. Nem csak arra kell gondolni, hogy a gyerek öltögeti a nyelvét a tanító nénire, hanem, hogy ennek kapcsán a nyelve folyamatosan elöl, a fogak között helyezkedik el, netán nyelésnél erősen a fogsornak feszül. Hasonlóan problémás, ha valaki az orrán át nem kap levegőt, és állandóan nyitva van a szája emiatt.

 

Mivel a fogak kicsiny erőkkel mozgathatóak, a nyelv és az ajkak folyamatos hatása lassan, de biztosan elmozdítja azokat. Ha valakinek ilyen úgynevezett nyelv funkció zavara van, szinte biztosan nem lesz tökéletes a fogsora, ráadásul ez idővel nemhogy javul, de még romlani is tud!

 

HOGY NÉZ EZ KI?

A jellemző megjelenési forma a keskeny felső állcsont, és ehhez az előreálló felső fogazat. Persze végtelen variáció van, és akinél egy ujjszopás is társul a problémakörhöz, netán fogszúvasodás miatt elveszített 1-2 fogat, az tud egész másképp is mutatni, de ez a jellegzetes kép. Az elülső fogak kiállnak, hátul pedig úgy nevezett keresztharapás alakul ki, ahol is a felső nagyőrlő fogak beljebb vannak mint az alsó párjuk.

Az, hogy a hátsó fogak rosszul érintkeznek nem feltűnő kívülről nézve, de pár éves távlatban a fogak erős kopásához, és az állkapocsízület túlterheléséhez vezet. Ami ennél rosszabb, hogy a keresztharapás egy olyan eltérés, ami önmagától gyakorlatilag soha nem oldódik meg, és ha éveken keresztül fennáll, akkor a kutatások szerint az arc aszimmetrikus fejlődéséhez vezet,ami viszont maradandó, így nem csak gyermekkori probléma lesz!
(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19474227/)

Pontosan ezért kell ezt 7 évesen kiszűrni, és megoldani! Szerencsére ebben az életkorban a fogak és a csontozat még megfelelően alakítható, így az eltérés súlyosságától függően pár hónap és egy év közötti kezeléssel biztonsággal és maradandóan kezelhető ez a problémakör.

A LOGOPÉDIA FONTOSSÁGA

A fent leírt esetekben, mikor a nyelv túl kicsiny ereje, netán túlzott élénksége a fogakat elmozdította, a probléma gyökerét kell támadni. Bár egy fogszabályozó készülékkel vissza lehet vezetni a fogakat a helyükre, de a gyerek nyelve bizonyosan tovább marad a szájában, mint bármilyen készülék. Ha a kezelésnek vége, a nyelv dolgozik tovább, és egy év múlva minden megint ott van, ahonnan elindultunk. Ezért hát, a valódi megoldás itt a fogorvos és a logopédus együttműködésében keresendő! A fogszabályozó készülék a helyére vezeti a fogakat, a logopédus pedig megtanítja a gyermeket, hogyan tudja használni a száj körüli izmait és a nyelvét anélkül, hogy a fogsor újra eltolódna.

Ha a logopédus és a fogászat közös munkája sikerrel zárul, a legtöbbször elkerülhető a fogak visszarendeződése. Ez persze nem garancia arra, hogy más feladatok nem merülnek fel a későbbiekben, de az egyik legjelentősebb rizikó faktort már kizárhatjuk!

Mi a Foxxinál nagyon szorosan együtt dolgozunk az általunk ajánlott logopédus kollégákkal, akik személyesen vagy online órák keretében segítenek minden korosztálynak! Igen, ha ez a rossz szokás nem csak gyermekkori, akkor is a fentiek maradnak érvényben, és a probléma gyökerénél, az izom működésénél indul a megoldás keresése felnőtt korban is.

Image by Freepik

Gyönyörű mosolyok, melyekre büszkék lehetünk!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Nyitvatartás:

Hétfő
12:00-18:00
Kedd
12:00-18:00
Szerda
9:00-15:00
Csütörtök
9:00-15:00
Péntek
változó

Küldj üzenetet!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Telefonos
bejelentkezés
+36 30 270 9420