Fogröntgen

Műtéti fogszabályozás

Röntgenfelvétel

Műtéttel kombinált fogszabályozásról akkor beszélünk, ha a fogszabályozási probléma nem csak abból áll, hogy a fogak rosszul/csúnyán állnak, hanem az állcsontok is valamilyen módon deformáltak, fejletlenek, netán aszimmetrikusak. Ilyenkor a fogszabályozó kezelés kiegészül általában egy, néha két nagyobb műtéti beavatkozással. Ezeket ortognát műtétnek, vagy állcsontműtétnek hívjuk. Az ortognát műtétek célja az állcsontok a koponya többi részéhez viszonyított pozíciójának vagy méretének a beállítása.

A műtéttel kombinált fogszabályozási esetek komplexitásuk miatt tovább tartanak, és nagyobb körültekintést igényelnek a hagyományos fogszabályozási kezeléseknél. Azonban az eredmény is sokkal látványosabb, sokszor életre szóló esztétikai átalakulást és funkcionális javulást tudunk elérni.

Digitális fogorvoslás

A műtéttel kombinált kezelés megkezdése előtt minden esetben szükséges a sebészi konzultáció, ilyenkor a kezdeti diagnosztika után egy személyes találkozó következik az operációt majdan végző sebésszel. Kizárólag akkor, amennyiben a sebész egyetért a kezelési tervvel, és vállalja a műtétet, kezdjük meg a fogszabályozást. Rendelőnkben a fogszabályozási előkészítést és utókezelést végezzük, de a műtét maga minden esetben kórházban történik. Fiatalok esetében sokszor a műtét költségeinek egy részét az OEP átvállalja.

Rendelőnkben Budapest egyik legnevesebb fej-nyak- és szájsebészével, Dr. Nagy Krisztiánnal dolgozunk együtt. Az évek óta tartó szoros együttműködés azt jelenti, hogy rendszeresen, nagy számban végezzük a műtéttel kombinált fogszabályozó kezeléseket. A kiforrott, jól működő kommunikáció a sebészi és fogszabályozói oldal között a pácienseink számára gördülékeny, kiszámítható betegutat jelent.

A fogszabályozási folyamat nagyon hasonlít a műtét nélküli kezelésekhez, de gyakrabban készül dokumentáció, fotó, röntgen, digitális lenyomat, és legalább egy alkalommal CBCT felvételre is szükség lesz. A legtöbb beavatkozás 1-4 óra közötti altatásos műtétet jelent, 1-2 nap műtét utáni kórházi benntartózkodással.

Minden bemetszés a szájüregben történik, nincsenek külső hegek!

Fogorvosi vizsgálat

A fogszabályozási folyamat nagyon hasonlít a műtét nélküli kezelésekhez, de gyakrabban készül dokumentáció, fotó, röntgen, digitális lenyomat, és legalább egy alkalommal CBCT felvételre is szükség lesz. A legtöbb beavatkozás 1-4 óra közötti altatásos műtétet jelent, 1-2 nap műtét utáni kórházi benntartózkodással.

Minden bemetszés a szájüregben történik, nincsenek külső hegek!

Néhány tipikus példa a műtéttel korrigálható állcsont elváltozásokra

Madárarc kezelése

Madárarc

Ebben az esetben az alsó állcsont mérete jelentősen elmarad a felsőétől, emiatt jellegzetes, hátraesett állcsúccsal rendelkező profil alakul ki. A rágási funkció általában megtartott, de a két fogsor között jól látható lépcső alakul ki.

Fogszabályozás

Bulldogharapás

Az alsó állcsont növekedése jelentősen meghaladja a felsőét, így nagyon markáns arcél és előre tolt állcsúcs jellemző rá, gyakran esztétikailag és funkcionálisan is elégtelen fogazattal.

Fogsor

Keskeny felső állcsont

Ez az eltérés kb. 16 éves korig műtét nélkül is orvosolható, ezután az életkorral növekvő arányban szükséges a megoldásához sebészeti beavatkozás. Jellegzetessége a gátolt orrlégzés, mely általában teljesen megszokottá válik az évek során, de horkolást okozhat, és a keresztharapás az oldalsó fogazatban, mikor is az alsó fogsor fogai a felsőkön kívül helyezkednek el, pont fordítva, mint kellene. Nagyon gyakori az állkapocs ízületi probléma, mint komplikáció.

Asszimetrikus arc

Arc aszimmetria

Az arc egyik oldala kicsit nagyobbra nő, mint a másik, esetleg gyerekkori baleset miatt rosszul fejlődik. Ez apró eltérés esetén csak a fogak szintjén okoz kopást vagy torlódást, de a nagyobb elváltozás már az arcon is feltűnő tud lenni. Sokszor látható, hogy a szemek síkjához képest ferde a felső fogsor, esetleg az ajak is, az állcsúcs nem az arc középvonalában áll.

Műtéti fogszabályozás

Ínymosoly / Gummy smile

A felső állcsont helyzeti rendellenessége, amikor a felső fogsor nem a mosolyvonalban helyezkedik el, hanem attól lényegesen lejjebb, így a fogak felett mosolygáskor egy széles sáv fogíny látszódik.

Hasadékos páciensek műtéti fogszabályozása

Ajak- és állcsonthasadék

A leggyakoribb fejlődési rendellenesség az ajak- és állcsonthasadék, sajnos nagyszámú újszülöttet érint világszerte. A hasadékkal születettek ellátása már néhány napos korban kezdődik, és általában fiatal felnőttkorig tart. Ennek kapcsán hosszan tartó fogszabályozásra és műtétek sorozatára van szükség. A hasadékosok csecsemő- és kisgyermekkori ellátása klinikai, kórházi feladat. Körülbelül 7 éves kortól kezdődik meg a kezelés azon része, mely bár OEP támogatással továbbra is ingyenes a biztosítottaknak, de azonos eredménnyel, magánellátás keretein belül is elvégezhető. A legtöbb ilyen páciens egyszerre szenved a fentiek közül a keskeny felső állcsont és a bulldogharapás hátrányaitól, ezek megoldása hosszú kezelést igényel, de maradandó, igen látványos változást hoz.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Nyitvatartás:

Hétfő
12:00-18:00
Kedd
12:00-18:00
Szerda
9:00-15:00
Csütörtök
9:00-15:00
Péntek
változó

Küldj üzenetet!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Telefonos
bejelentkezés
+36 30 270 9420