Műtéti fogszabályozás

Rendelőnkben a fogszabályozási előkészítést és utókezelést végezzük, de a műtét maga minden esetben kórházban történik.
Fiatalok esetében sokszor a műtét költségeinek egy részét az OEP átvállalja.
röntgenfelvétel

A bulldog harapás és a műtéti esetek komplexitásuk miatt tovább tartanak, és nagyobb körültekintést igényelnek a hagyományos fogszabályozási kezeléseknél, így gyakrabban készül dokumentáció, több röntgenfelvételre lesz szükség.

Foxxi-120_700

A műtéti kezelés megkezdése előtt minden esetben szükséges a sebészi konzultáció, ilyenkor a kezdeti diagnosztika után egy személyes találkozó következik az operációt majdan végző sebésszel. Kizárólag akkor, amennyiben a sebész egyetért a kezelési tervvel, és vállalja a műtétet, kezdjük meg a fogszabályozást.

Néhány tipikus példa

madárarc

Madárarc

Ebben az esetben az alsó állcsont mérete jelentősen elmarad a felsőétől, emiatt jellegzetes, hátraesett állcsúcscsal rendelkező profil alakul ki. A rágási funkció általában megtartott, de a két fogsor között jól látható lépcső alakul ki.

foxxi_700x428_4

Bulldogharapás

Az alsó állcsont növekedése jelentősen meghaladja a felsőét, így nagyon markáns arcél és előre tolt állcsúcs jellemző rá, gyakran esztétikailag és funkcionálisan is elégtelen fogazattal

foxxi_700x428_7

Keskeny felső állcsont

Ez az eltérés kb. 16 éves korig műtét nélkül is orvosolható, ezután életkorral növekvő arányban szükséges a megoldásához sebészeti beavatkozás. Jellegzetessége a gátolt orrlégzés, mely általában teljesen megszokottá vált az évek során, de horkolást okozhat, és a keresztharapás az oldalsó fogazatban, mikor is az alsó fogsor fogai a felsőkön kívül helyezkednek el, pont fordítva mint kellene. Nagyon gyakori az állkapocsízületi probléma mint komplikáció.

arc-aszimmetria

Arc aszimmetria

Az arc egyik oldala kicsit nagyobbra nő, mint a másik, esetleg gyerekkori baleset miatt rosszul fejlődik. Ez apró eltérés esetén csak a fogak szintjén okoz kopást vagy torlódást, de a nagyobb elváltozás már az arcon is feltűnő tud lenni. Sokszor látható, hogy a szemek síkjához képest ferde a felső fogsor, esetleg az ajak is, az állcsúcs nem az arc középvonalában áll.

ínymosoly

Ínymosoly / Gummy smile

A felső állcsont helyzeti rendellenessége, amikor a felső fogsor nem a mosolyvonalban helyezkedik el, hanem attól lényegesen lejjebb, így a fogak felett mosolygáskor egy széles sáv fogíny látszik.

Hasadékos páciensek ellátása

Ajak- és állcsonthasadék

A leggyakoribb fejlődési rendellenesség az ajak- és állcsonthasadék, sajnos nagyszámú újszülöttet érint világszerte. A hasadékkal születettek ellátása már néhány napos korban kezdődik, és átalában a fiatal felnőtt korig tart. Ennek kapcsán hosszan tartó fogszabályozásra és műtétek sorozatára van szükség. A hasadékosok csecsemő- és kisgyermekkori ellátása klinikai, kórházi feladat. Körülbelül 7 éves kortól kezdődik meg a kezelés azon része, mely bár OEP támogatással továbbra is ingyenes a biztosítottaknak, de azonos eredménnyel, magánellátás keretein belül is elvégezhető. A legtöbb ilyen páciens egyszerre szenved a fentiek közül a keskeny felső állcsont és a bulldogharapás hátrányaitól, ezek megoldása hosszú kezelést igényel, de maradandó, igen látványos változást hoz.

További szolgáltatásaink