Műtéti fogszabályozás

röntgenfelvétel

Műtéttel kombinált fogszabályozásról akkor beszélünk, ha a fogszabályozási probléma nem csak abból áll, hogy a fogak rosszul/csúnyán állnak, hanem az állcsontok is valamilyen módon deformáltak, fejletlenek, netán aszimmetrikusak. Ilyenkor a fogszabályozó kezelés kiegészül általában egy, néha két nagyobb műtéti beavatkozással. Ezeket orthognath műtétnek, vagy állcsontműtétnek hívjuk. Az orthognath műtétek célja az állcsontok a koponya többi részéhez viszonyított pozíciójának, vagy méretének a beállítása.

A műtéttel kombinált fogszabályozási esetek komplexitásuk miatt tovább tartanak, és nagyobb körültekintést igényelnek a hagyományos fogszabályozási kezeléseknél. Cserébe az eredmény is sokkal látványosabb, sokszor életre szóló esztétikai átalakulást és funkcionális javulást tudunk elérni!

Foxxi-120_700

A műtéttel kombinált kezelés megkezdése előtt minden esetben szükséges a sebészi konzultáció, ilyenkor a kezdeti diagnosztika után egy személyes találkozó következik az operációt majdan végző sebésszel. Kizárólag akkor, amennyiben a sebész egyetért a kezelési tervvel, és vállalja a műtétet, kezdjük meg a fogszabályozást. Rendelőnkben a fogszabályozási előkészítést és utókezelést végezzük, de a műtét maga minden esetben kórházban történik. Fiatalok esetében sokszor a műtét költségeinek egy részét az OEP átvállalja.

Rendelőnkben Budapest egyik legnevesebb fej-nyak- és szájsebészével, Dr. Nagy Krisztiánnal dolgozunk együtt. Az évek óta tartó szoros együttműködés azt jelenti, hogy rendszeresen, nagy számban végezzük a műtéttel kombinált fogszabályozó kezeléseket. A kiforrott, jól működő kommunikáció a sebészi és fogszabályozói oldal között a pácienseink számára gördülékeny, kiszámítható betegutat jelent.

Orvosi vizsgálat

A fogszabályozási folyamat nagyon hasonlít a műtét nélküli kezelésekhez, de gyakrabban készül dokumentáció, fotó, röntgen, digitális lenyomat, és legalább egy alkalommal CBCT felvételre is szükség lesz. A műtéti ellátás a legmodernebb körülmények között, jelenleg az Emineo Magánkórház műtőjében történik. A legtöbb beavatkozás 1-4 óra közötti altatásos műtétet jelent, 1-2 nap műtét utáni kórházi benntartózkodással.

Minden bemetszés a szájüregben történik, nincsenek külső hegek!

 

 

Néhány tipikus példa a műtéttel korrigálható állcsont elváltozásokra

Madárarc, beesett áll

Madárarc

Ebben az esetben az alsó állcsont mérete jelentősen elmarad a felsőétől, emiatt jellegzetes, hátraesett állcsúcscsal rendelkező profil alakul ki. A rágási funkció általában megtartott, de a két fogsor között jól látható lépcső alakul ki.

foxxi_700x428_4

Bulldogharapás

Az alsó állcsont növekedése jelentősen meghaladja a felsőét, így nagyon markáns arcél és előre tolt állcsúcs jellemző rá, gyakran esztétikailag és funkcionálisan is elégtelen fogazattal

foxxi_700x428_7

Keskeny felső állcsont

Ez az eltérés kb. 16 éves korig műtét nélkül is orvosolható, ezután életkorral növekvő arányban szükséges a megoldásához sebészeti beavatkozás. Jellegzetessége a gátolt orrlégzés, mely általában teljesen megszokottá vált az évek során, de horkolást okozhat, és a keresztharapás az oldalsó fogazatban, mikor is az alsó fogsor fogai a felsőkön kívül helyezkednek el, pont fordítva mint kellene. Nagyon gyakori az állkapocsízületi probléma mint komplikáció.

Arc asszimetria

Arc aszimmetria

Az arc egyik oldala kicsit nagyobbra nő, mint a másik, esetleg gyerekkori baleset miatt rosszul fejlődik. Ez apró eltérés esetén csak a fogak szintjén okoz kopást vagy torlódást, de a nagyobb elváltozás már az arcon is feltűnő tud lenni. Sokszor látható, hogy a szemek síkjához képest ferde a felső fogsor, esetleg az ajak is, az állcsúcs nem az arc középvonalában áll.

ínymosoly

Ínymosoly / Gummy smile

A felső állcsont helyzeti rendellenessége, amikor a felső fogsor nem a mosolyvonalban helyezkedik el, hanem attól lényegesen lejjebb, így a fogak felett mosolygáskor egy széles sáv fogíny látszik.

Hasadékos páciensek ellátása

Ajak- és állcsonthasadék

A leggyakoribb fejlődési rendellenesség az ajak- és állcsonthasadék, sajnos nagyszámú újszülöttet érint világszerte. A hasadékkal születettek ellátása már néhány napos korban kezdődik, és átalában a fiatal felnőtt korig tart. Ennek kapcsán hosszan tartó fogszabályozásra és műtétek sorozatára van szükség. A hasadékosok csecsemő- és kisgyermekkori ellátása klinikai, kórházi feladat. Körülbelül 7 éves kortól kezdődik meg a kezelés azon része, mely bár OEP támogatással továbbra is ingyenes a biztosítottaknak, de azonos eredménnyel, magánellátás keretein belül is elvégezhető. A legtöbb ilyen páciens egyszerre szenved a fentiek közül a keskeny felső állcsont és a bulldogharapás hátrányaitól, ezek megoldása hosszú kezelést igényel, de maradandó, igen látványos változást hoz.

További szolgáltatásaink