fogszabályozó tisztító eszközök

Fogszabályzó ragasztás után

Bár ezekre igyekeztünk felhívni a figyelmet, de azért a nagy izgalomban nem ritka, hogy egyes információ morzsák elkallódnak!

AZ ELSŐ NAPOK

Az egész kezelés arra épül, hogy a fogakat mozgatjuk. Sajnos, a fogak ennek annyira nem örülnek, és így amíg meg nem szokják az új vándor életet, fájdalommal adnak hangot nemtetszésüknek. Az első 5-15 napban teljesen normális, ha egyes fogak, vagy akár mind fájnak. Sajnos ezzel nincs mit tenni, ez csak idővel fog javulni. Természetesen, ha túlzottan kellemetlen lenne a fájdalom, akkor szabad 1-2 fájdalomcsillapító tablettát bevenni ellene.

A kezdeti nehézségekhez tartozik még az ajkak, és a pofa belső oldalának irritációja! Eddig a fogak simák voltak, nem tudott semmi bele akadni, de most ez megváltozott. Az izmok hamar alkalmazkodnak, de sokaknak az első napokban szükségük van a viaszra, amit a ragasztás alkalmával odaadtunk. A viaszból érdemes pici darabokat lecsípni, az ujjak között megmelegíteni, és azt az adott szúrós bracketre felnyomkodni, vagy amelyik épp kikezdi az ajkat. Ezáltal az lekerekedik, és lehetőséget ad a nyálkahártyának a gyógyulásra.

Nem mindenki kap harapásemelőt, de aki igen, az az első hetekben nem fog tudni rendesen rágni. Ez idővel javul majd, és egyre kevésbé lesz zavaró, de mint a fentieket is: ezt is túl kell élni.

A SZÁJHIGIÉNIA FONTOSSÁGA

A fogmosás eddig is reméljük a mindennapok elválaszthatatlan része volt, de most, hogy a fogakra felkerültek a bracketek, még fontosabbá válik! Mivel a fogak már nem csak egy szép sima felületből állnak, hanem középre felkerült a breki, minden ételmaradék meg fog próbálni ott megkapaszkodni. Ez részben csúnya, részben pedig káros, hiszen ahogy mindenki tudja, a fogakon maradt lepedék okozza a fogszuvasodást. A fogszabályozó készülék sarkai körül összegyűlő lepedék egy jellegzetes szuvasodási mintázatot eredményez, ablakszerű fehér foltokkal a fogakon. Még egyszer: nem a fogszabályozó készülék okozza a foltokat, hanem a körülötte összegyűlő lepedék. Ennek a megelőzése a páciens feladata!

 

Hasznos segítség lehet ebben a harcban a fogköztisztító kefék használata! A drót alatti részt a sima fogkefe nem minden esetben éri el rendesen, ezekkel a kimondottan a fogközökre kitalált eszközökkel lehet a fogkefét kiegészíteni. Többféle méretben kaphatóak minden drogériában, érdemes kiválasztanie a megfelelőt, és mindig tartani egyet a fogmosós táskában!

VIGYÁZZUNK A KÉSZÜLÉKRE!

Amit még fontos kiemelni, hogy egyes ételek fogyasztásával a következő időszakban vigyázni kell! Ilyenek a nagyon kemény, ropogtatnivaló ételek. Ezek sajnos oda vezethetnek, hogy bracketek törhetnek le, deformálódhat a drót mikor ráharapunk. Minden ilyen károsodás esetén megnyúlik valamivel a kezelés hossza, így érdemes ezekre figyelni!

A ragadós, nyúlós ételek a másik problémás csoport, mert ezek ráragadnak a bracketekre, és csak nehezen jönnek le maguktól, így komoly fogszuvasodási rizikót jelentenek. Különösen a karamellás ételek, toffefee és társai problémásak!

A rágógumi bár nem tiltott, de érdemes vigyázni vele! Ha rátekeredik egyszer a készülékre, igen nehézkes lehet az eltávolítása. Nem tiltott, de ellenjavallt.

Roppant fontos lenne figyelni, finoman kezelni a készüléket, rágásnál igyekezni nem letörni a bracketeket, mert ha mégis sikerül, azzal tényleg jelentősen megnyúlik a kezelés, az extra rendelői látogatásokra pedig senkinek sincs szüksége!

A KONTROLLOK FONTOSSÁGA

Mivel a fogszabályozó készülék folyamatosan dolgozik, azzal is tudunk problémát okozni, ha túl ritkán nézünk rá, de a túl gyakori kontrollok sem visznek előrébb. Az egyik legrosszabb, amit tehetünk, ha hónapokra “eltűnünk” hiszen ilyenkor a készülék kontrollálatlanul dolgozik egy irányba. Ez egyes ritka esetekben a fogak maradandó károsodásához vezethet, ezért itt hangsúlyoznunk kell, hogy a rendszeres kontrollok betartása elengedhetetlen!

MIT TEGYEK, HA? GYAKORI KÉRDÉSEK AZ ELSŐ IDŐSZAKBAN

 
🔸Mi a teendő, ha elenged/letörik az egyik bracket?

  • Ha az egyik közbülső bracket válik le a fogról, akkor az rendszerint a drótra felfűzve marad, és nem lesz zavaró. Ilyenkor nincs teendő, maradjon a helyén a tappancs, legközelebb vissza ragasztjuk

🔸Mit tegyek, ha az utolsó tappancs vált le?

  • Ilyenkor a drót végén a bracket a levegőben lifeg, és könnyen zavaróvá válhat. A legtöbb esetben az utolsó breki hátrafelé lehúzható a drótról, ha sikerül, ezt tegyük meg. Maga az első drót még egy igen puha fémből van, ezt egy erősebb ollóval el lehet vágni. Ha szúr, vágjuk le. A levett brekit pedig hozzuk el, hogy legközelebb vissza tudjuk ragasztani!

🔸Leesett az egyik harapásemelőm, mi legyen?

  • Pont ezért van kettő! Ha az elöl lévő egyik harapásemelő leválik, az nem gond, legközelebb pótoljuk.
  • Amennyiben a hátsó fogakon volt a harapásemelő, és a leesése után féloldalas lett a harapás, azt nem jó hetekig úgy hagyni, ilyenkor kérjük hívjon minket telefonon.

 

🔸Eltört a drót, mit tegyek?

  • Amennyiben ki tudjuk húzni a törött darabokat, ezt tegyük meg. Általában ez menni szokott. Mivel drót nélkül a fogszabályzó nem dolgozik, érdemes jelentkezni, és pótoltatni azt.

 

Mi mindenben szívesen segítünk!

Beautiful smiles to be proud of!

Feel free to contact us!

Opening hours

Monday
12:00-18:00
Tuesday
12:00-18:00
Wednesday
9:00-15:00
Thursday
9:00-15:00
Friday

Send a message!

"*" indicates required fields

Book
an appointment
+36 30 270 9420